Cum cresc cartofii?

Cum cresc cartofii?

Deoarece vrem sa va prezentam cat mai multe informatii despre cartofi, incepem cu cea mai simpla intrebare: Cum cresc cartofii?

Dupa cum bine stim, cartofii este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculide formă rotundă, ovală sau alungită. Planta este cultivată pentru acești tuberculi care sunt comestibili, bogați în amidon, motiv pentru care sunt folosiți în alimentație, dar și ca furaj.

Cartofii se cultivă de obicei din alți cartofi. Plantezi un cartof întreg, mic sau o bucată dintr-unul mai mare. Întregul cartof sau bucată tăiată are mai mulți muguri sau „ochi” la suprafață. Când condițiile sunt corecte, acești muguri vor încolți, indiferent dacă acestia sunt în pământ sau într-un dulap de bucătărie.

Pornind de la semințe

Bucata tăiată de cartof sau bucata de „sămânță” asigură noua încolțire din furnizarea de amidon depozitat.

După ce ați plantat o bucata, de obicei este nevoie de una până la două săptămâni pentru ca tulpina principală și primele frunze să apară deasupra solului. Sistemul de rădăcini se dezvoltă rapid și începe să absoarbă nutrienți pe măsură ce se consumă alimentele din bucățile de semințe.

Creșterea superioara

Partea superioară a plantei creste rapid în primele patru până la cinci săptămâni de la plantare. Atunci tulpina principală a plantei încetează să crească și produce un mugure de flori. Când se va întâmpla asta, planta va avea cele mai multe frunze.

Cu un soare adecvat, frunzele produc în cele din urmă mai multă hrană decât necesarul plantei, iar energia în exces este canalizată în jos pentru a fi depozitată în „tuberculi” – tulpini groase, scurte, subterane – pe care le numim pur și simplu cartofi. Tuberculii de cartofi se dezvoltă deasupra bucății originale de semințe, mai degrabă decât sub ea, ca multe alte legume subterane.

Când tuberculii încep să se formeze, temperaturile mai reci sunt un plus. Cu ani în urmă, cercetările au arătat că pe plante s-au format tot mai puțini tuberculi, deoarece temperatura a trecut de la 20 ° la 29 ° C. De fapt, niciuna nu s-a format la 29 ° C.

Vremea cea mai bună

Cele mai bune culturi de cartofi sunt produse atunci când temperatura de zi este în intervalul 15 ° – 18 ° C, iar când noaptea temperatura este sub 14 ° C. Când este cald, partea superioară a plantei respiră puternic, reducând cantitatea de material alimentar care altfel poate fi depozitat în tuberculii de sub sol.

Astfel, v-am prezentat cultura de cartof si particularitatiile ei, urmand sa analizam soiurile de cartof si diferentele dintre ele.

Distribuie articolul